Bij meerdere gerechten mag satésaus (pindasaus) gewoon niet ontbreken – althans, in mijn culinaire optiek. Tijdens de BBQ, bij nasi/bami, en bij een simpel frietje. Inmiddels wonen we al weer dik 7 jaar in Frankrijk. Als we voor vakantie in Nederland zijn doen we altijd de dag voor vertrek naar Frankrijk boodschappen. Even een Hollandse-dingen voorraad aanleggen waar de gemiddelde AH caissière ‘vous’ tegen zegt. De eerste jaren ging standaard een grote pot Wijko satésaus in ons winkelwagentje. Het afgelopen jaar zijn we door ‘omstandigheden’ 😷 een stuk minder vaak naar Nederland kunnen gaan. De voorraad pindasaus was al geruime tijd op. Tijd dus om zelf satésaus te maken. Toegegeven: minder lang houdbaar dan de versie uit een pot, maar zeker net zo lekker, al dan niet (véél) lekkerder. Maar daar laat ik je zelf over oordelen nadat je dit recept hebt geprobeerd.
Ingrediënten om zelf satésaus te maken
- 200 gram (zelfgemaakte) pindakaas
- 50 ml ketjap
- 1/2 citroen uitgeperst
- 1-2 theelepels sambal
- snuf gemberpoeder (lichtelijk uitschieten mag)
- snuf knoflookpoeder (wederom: lichtelijk uitschieten mag)
- 1 eetlepel bruine basterdsuiker
- scheut gembersiroop
- een paar flinke scheuten melk
Natuurlijk kun je ook zelf aan de slag gaan met verse gember en knoflook, maar dan klopt wellicht de titel van dit blog niet meer 💁🏼♀️.
Variatietip: voeg chilipeper toe voor een lekker pittige pindasaus.
Saillant detail: satésaus heeft natuurlijk de Nederlandse keuken bereikt via Nederlands-Indië. De authentieke satésaus die daar wordt gegeten wijkt af van de vernederlandste versie, wegens gebrek aan ingrediënten na vestiging in Nederland.
Recept zelfgemaakte satésaus
Super simpel: doe alle ingrediënten, op de melk na, bij elkaar in een steelpannetje en meng met een garde. Voeg een paar kleine scheuten melk toe. Verwarm de satésaus op laag vuur terwijl je af en toe roert. Voeg nu alsnog wat melk toe afhankelijk van hoe dik of vloeibaar je de saus wilt hebben en roer weer door. Zelf houd ik van een lekker romige, dikke saus die niet uitloopt. Serveer de satésaus direct of zet hem apart in de koelkast. Wil je hem niet direct gebruiken, voeg dan tijdens het opwarmen voor het serveren nog een scheutje melk toe.
Wist je dat: je satésaus ook kunt maken met water in plaats van met melk? De kans is dan alleen groter dan je saus gaat schiften, omdat je saus beter bindt als je hem met (liefst volle) melk maakt.
En, wat vond je van deze home made sateh saus? Ik ben erg benieuwd naar je mening. Laat je me het weten in de comments of op Instagram? Bon appétit !
Bisous, Ilse.