Wil je weten hoe je zelf hazelnootpasta maakt die naar mijn mening (nóg) lekkerder is dan Nutella chocoladepasta? Ik deel mijn eigen recept voor homemade Nutella hieronder met je. Maar wil eerst graag delen waarom ik zelf mijn chocopasta maak die boordevol hazelnoten zit.
In mijn allereerste blog van Direction Sud in november 2020 beschreef ik hoe je in een handomdraai zelf 100% pindakaas maakt. Voordat ik ontdekte hoe simpel dat inderdaad is was ik hoofdsponsor van Calvé. Niet om te overdrijven, maar sinds ik mijn eigen pindakaas maak, heb ik geen pot meer gekocht. Ook heb ik me spreekwoordelijk uit laten schrijven bij de fanclub van bovengenoemd merk. Plus: we wonen in Frankrijk en het scheelt onnodig potten pindakaas verplaatsen vanuit Nederland 😅 .
Een aantal maanden na mijn eerste pindakaas-poging (die gelijk succesvol was) ging ik op zoek naar een recept om mijn eigen Nutella te maken. Enerzijds omdat ik na het zien van de (Netflix) documentaire David Attenborough: A Life on Our Planet (kijktip!) minder producten met palmolie wilde gebruiken. Anderzijds omdat de zelfgemaakte pindakaas zo goed was bevallen dat ik dit concept wilde doortrekken naar zelfgemaakte hazelnootpasta.
Ik heb inmiddels diverse recepten geprobeerd en deel nu met jullie mijn eigen succesnummer van homemade Nutella.
Ingrediënten zelfgemaakte hazelnootpasta
- 200 gram hazelnoten, gepeld of ongepeld
- 60 gram cacaopoeder
- 85 gram poedersuiker
- 7 eetlepels hazelnotenolie (zonnebloemolie als goedkoper alternatief kan ook, maar dan is de smaak minder intens)
- 1,5 theelepel vanille-extract (geen vanille-aroma)
- snuf zeezout
En zo maak je de DIY Nutella chocopasta
Dit is echt een simpel recept voor zelfgemaakte hazelnootpasta. Heb je ongepelde hazelnoten gekocht? Leg ze dan een klein kwartiertje op een vel bakpapier op 150-160 graden. Na 10 minuten even controleren, de tijd komt redelijk nauw. Liggen ze te kort in de oven, dan laten de velletjes niet goed los en pel je je een ongeluk (waargebeurd verhaal 🙋🏼♀️). Het makkelijkst wrijf je de velletjes van de hazelnoten af door alle noten tegelijk in een theedoek te stoppen en er even op los te ‘boenen’. Liggen ze te lang in de oven, dan krijg je een ultrageroosterde homemade Nutella smaak 😅. Ongepelde noten gevonden? Ook helemaal prima (en lekker makkelijk..), die gaan bij mij direct de Magimix in.
Laat de hazelnoten een aantal minuten draaien in je keukenmachine. Eerst transformeren de noten tot een poeder, en na een paar minuten gaat zich een grote bal vormen. Dan weet je dat je er bijna bent. Dit is het moment waarop ik de overige ingrediënten van mijn chocopasta-in-wording toevoeg. Laat nog even 2-3 minuten draaien totdat je een homogene vloeibare massa krijgt.
Ik heb veel verschillende recepten voor DIY chocopasta geprobeerd en bovenstaand ingrediëntenlijstje vind ik de perfecte verhouding tussen stevig en vloeibaar wat betreft het smeren. De meeste recepten die ik heb getest bevatten meer suiker, en ik vind het zelf fijn om minder suiker te gebruiken in mijn recepten. De hazelnotenpasta is volgens mijn smaakpapillen nog zoet genoeg, maar het zoete voert niet de boventoon. Dat doen de hazelnoten en de cacao. Missie geslaagd zou ik zeggen 😉🌰🍫.
Laat je het me weten als je mijn recept voor zelfgemaakte hazelnootpasta hebt gebruikt? Via dit blog of op Instagram? J’adore ça 🤗. Bisous, Ilse