Avocado courgette pasta (zonder pasta)

Gezond én yummy? Ja hoor, die twee gaan prima samen. In juni plaatste ik al vanaf ons terras in de Isère één van mijn favoriete gerechten op Instagram dat én goed vult en gezond is doordat het gerecht ontzettend veel groenten bevat en koolhydraatarm is. Ik heb het dan over de courgette spaghetti van Reny van Mind Your Feed. Lees verder onder de foto hoe ik mijn eigen twist geef aan dit romige groentegerecht zonder pasta, de courgette spaghetti (courgetti) oftewel zucchetti.

Courgette spaghetti, ofwel zucchini spaghetti, ofwel zucchetti. Photo credits: Direction Sud.

Dit is zo’n gerecht dat natuurlijk heerlijk smaakt als je het originele recept volgt. Eigenwijs als ik ben, heb ik er de afgelopen jaren mijn eigen draai aan gegeven om het gerecht zo naar mijn smaakpapillen – en die van de rest van het gezin – te finetunen.

Wil je de courgette pasta maken met die mooie sliertjes, dan heb je een spiraalsnijder ofwel een spirelli nodig. Heb je die niet in huis, of ga je voor de doordeweekse huis-tuin-en-keukenversie, snijd de courgette dan in blokjes. Dat laatste heb ik vanavond ook gedaan, zie foto verderop.


Saillant detail: in het Frans zijn woorden die op ‘ette‘ eindigen vaak verkleinwoorden. Maisonnette betekent bijvoorbeeld klein huis en fillette klein meisje. Zo betekent courgette, het hoofdingrediënt van dit recept, dus eigenlijk kleine courge, wat merg en pompoen betekent in de Franse taal. Vandaar dat de bijnaam van een courgette ook wel een mergpompoen is.


Ingrediënten courgette spaghetti met avocado en zalm:

Dit gerecht is voor 3-4 personen (in ons geval 2 volwassenen + peuter/kleuter en een mini-dreumes).

  • 4 middelgrote of 3 grote courgettes
  • 2 avocado’s
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • citroen- of limoensap, net wat je in huis hebt
  • handjevol (kastanje)champignons
  • teriyaki marinade of -saus (optioneel)
  • flinke scheut (kook)room
  • 200 gram gerookte zalm
  • parmigiano reggiano kaassnippers
  • peper
  • olijfolie
Geen spiraalsnijder? De courgetti kan natuurlijk ook gewoon in blokjes. Photo credits: Direction Sud.

Zucchetti maken met avocado en gerookte zalm zonder spirelli:

  1. Mise-en-place: snipper de ui en pel de knoflook. Snijd de champignons in plakjes. Snijd 1 van de 2 avocado’s in blokjes. Maak van de courgettes sliertjes met de spiraalsnijder of snijd ze in blokjes.
  2. Fruit in een scheutje olijfolie (hapjespan) de ui en voeg de geperste knoflook toe. Voeg als de ui glazig is de champignons toe en giet er eventueel een klein scheutje teriyaki marinade/woksaus bij. Haal het mengsel na het bakken uit de pan en zet het apart.
  3. Gebruik dezelfde pan en laat op middelhoog vuur in olijfolie de blokjes courgette gaar worden. Zet de borden in een bordenwarmer, een bak met heet water of in de oven op +/- 60 graden.
  4. Terwijl de courgette in de pan ligt: mix met een staafmixer de tweede avocado samen met de room en een scheutje citroen- of limoensap samen tot een romige massa. Houd nog even apart. Snijd de gerookte zalm in reepjes.
  5. Zodra de courgette zacht is geworden: voeg het avocado-roomsausje toe en meng de zalm door alle groenten en laat 1 à 2 minuten meegaren. Breng het gerecht op smaak met peper. Zelf vind ik zout toevoegen niet nodig, maar smaken verschillen  😉.
  6. Serveer het gerecht op de voorverwarmde borden en strooi er aan tafel de parmezaanse kaassnippers over. Bon appétit !

Zucchetti maken met avocado en gerookte zalm met spirelli:

  1. Mise-en-place: snipper de ui en pel de knoflook. Snijd de champignons in plakjes. Snijd 1 van de 2 avocado’s in blokjes. Maak van de courgettes sliertjes met de spiraalsnijder of snijd ze in blokjes.
  2. Fruit in een scheutje olijfolie (wok of hapjespan) de ui en voeg de geperste knoflook toe. Voeg als de ui glazig is de champignons toe en giet er eventueel een klein scheutje teriyaki marinade/woksaus bij. Haal het mengsel na het bakken uit de pan en zet het apart.
  3. Mix met een staafmixer de tweede avocado samen met de room en een scheutje citroen- of limoensap samen tot een romige massa. Houd nog even apart. Snijd de gerookte zalm in reepjes. Zet de borden in een bordenwarmer, een bak met heet water of in de oven op +/- 60 graden.
  4. Gebruik dezelfde pan als bij stap 2 en wok op hoog vuur in olijfolie de sliertjes courgette 2 à 3 minuten. Niet langer, want dan laat de courgette zijn vocht los.
  5. Zodra de courgetteslierten zijn gewokt: voeg het avocado-roomsausje toe en meng de zalm door alle groenten en laat 1 à 2 minuten meegaren. Breng het gerecht op smaak met peper. Zelf vind ik zout toevoegen niet nodig, maar smaken verschillen  😉.
  6. Serveer het gerecht op de voorverwarmde borden en strooi er aan tafel de parmezaanse kaassnippers over. Bon appétit !

Wist je dat een courgette botanisch gezien tot de fruitgroep behoort? Hij wordt als groente gegeten, maar als fruit bestempeld omdat de zaden in de vrucht zitten, net zoals dat geldt voor een tomaat.


Leuk, zo’n veggie boost, maareh, kinderen?

Dit gerecht maak ik minstens 1-2 keer per maand en Tess als dreumes smult ervan. Noah van drie protesteert lichtelijk als hij de courgette op zijn bord ziet, maar zijn bord is aan het einde van de maaltijd op miraculeuse wijze toch altijd (driekwart) leeg.

Ik ben heel erg benieuwd of het jou ook zo aanspreekt. Laat je het me weten? Tag @directionsud op Instagram, of laat hieronder een berichtje achter. Thanks 🙏🏼, bisous, Ilse.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *