Ooit wel eens gehoord van een driekoningentaart? Waar de meeste Nederlanders niet precies weten wanneer Driekoningen wordt gevierd, is dat hier in Frankrijk wel anders. L’Épiphanie is hier een goed vervolg op alle feestelijkheden en bijbehorende consumpties tijdens les réveillons. Dit zijn de urenlange tafelsessies van de Fransen op 24 en 31 december. Denk namelijk maar niet dat je op 1 januari in Frankrijk met goed fatsoen kunt beginnen aan je goede voornemen om de kerstkilo’s kwijt te raken. Want: in de week rondom 6 januari komt de fameuze galette des rois op tafel. Een lekkernij van bladerdeeg en amandelspijs met een hele traditie erom heen. In Frankrijk wordt deze galette zelf gebakken of is verkrijgbaar bij elke zelfrespecterende boulangerie / pattiserie.
We wonen sinds 2013 in Frankrijk. Inmiddels ben ik dus wel bekend met deze Franse koningentaart. Wil je meer weten over de gerechten die horen bij Franse tradities? Hieronder deel ik het recept met jullie, plus de gebruiken die horen bij deze o-zo-jammie caloriebom van Driekoningen. Meer van dit soort blogs zullen volgen, dus houd Direction Sud in de gaten!
Wanneer wordt de Galette des Rois gegeten?
In de week van 6 januari (l’Épiphanie, ofwel Driekoningen) staan de Fransen in de rij voor hun Galette. Fransen houden van kwaliteit en hebben voor deze (in mijn ogen) simpele taart zo 25-30 euro voor over bij een goede boulangerie. Ik als Hollandaise ga gewoon lekker zelf aan de slag in de keuken voor een versie faite maison.
Fransen eten hun Galette niet alleen met hun eigen gezin. Het is de perfecte gelegenheid om familie en vrienden uit te nodigen en de goede voornemens om de kerstkilo’s kwijt te raken alweer overboord te gooien. Daarnaast is het een uitgelezen kans om buren die je nog niet goed kent uit te nodigen voor een goûter (4-uurtje). Althans, hier op het platteland. Dit kun je de gehele maand januari doen.
Franse tradities tijdens Driekoningen
In het kort horen er een aantal gebruiken bij het serveren van een galette. Kinderen staan centraal rondom deze driekoningen-taart. Voorafgaand aan het bakken wordt er een klein voorwerp van porselein of plastic (la fève) verstopt in het amandelspijs (la frangipane). Het jongste kind van het gezelschap verstopt zich traditiegetrouw onder de tafel en de taart wordt in stukken gesneden. Vervolgens wijst het kind aan voor wie welke punt is.
Saillant detail: niet in heel Frankrijk wordt op/rond 6 januari een galette des rois gegeten. In het zuiden (Occitanië) heet het grappig genoeg une galette parisienne of gâteau des rois. Deze ringvormige cake is compacter dan de galette des rois-versie met amandelspijs, en wordt vaak versierd met gekonfijt fruit.
Do’s & don’ts
Afgelopen zondag hebben wij onze buren uitgenodigd en heb ik mijn tweede galette maison gemaakt. Vorig jaar ben ik – kluns dat ik ben – vergeten de fève te verstoppen. 🤦🏼♀️ Gevolg: een esthetische operatie met een hoop gefrummel om de fève alsnog in de taart te krijgen. Dit jaar dacht ik alles te hebben gedaan ‘zoals het heurt’ maar bij het serveren wist ik niet meer waar in de galette hij precies zat. Op zich is dat geen ramp, maar met jonge kinderen is het wel zo leuk als één van hen de fève in zijn of haar punt vindt. Of dat de fève niet nèt op de snijlijn van het mes ligt en hij uit het stuk taart valt. Het kind dat de fève in zijn punt vindt mag een kroon op zetten en is koning(in) voor de dag. En welk kind, opgegroeid met Disney’s Frozen, wil dat nou niet?
La galette des rois: het recept
En dan nu.. tromgeroffel.. het super eenvoudige recept om zelf deze Franse driekoningentaart te maken!
Dit heb je nodig voor een Franse driekoningentaart:
- 2 ronde vellen koelvers bladerdeeg (pâte feuilletée)
- 140 gram amandelmeel
- 80 gram fijne kristalsuiker
- poedersuiker
- 3 eieren (2 hele, 1 eigeel)
- 75 gram roomboter op kamertemperatuur
- en natuurlijk: de fève (alternatief: een losse, ongepelde amandel)
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 190 °C. Meng in een kom de boter, de kristalsuiker en twee eieren en mix tot één geheel. Voeg als dit gemixt is het amandelmeel toe en mix nogmaals tot een glad geheel.
- Plaats in een lage taartvorm (ik gebruik een quichevorm) een plak bladerdeeg. (De galette is eventueel ook te maken zonder vorm. Gebruik dan een vel bakpapier en bouw de taart hierop op). Prik met een vork meerdere gaatjes in het vel bladerdeeg. Smeer het amandelmengsel uit over het bladerdeeg, de randen vrijlatend. En nu het belangrijkste: verstop de fève in het mengsel. Bestrooi het amandelspijs met een dun laagje poedersuiker voor een karamelliserend effect.
- Plaats de tweede plak bladerdeeg over de onderste laag en druk de randen aan. Maak met een scherp mes een tekening in het bladerdeeg zonder al te veel druk te zetten. Besmeer de galette met het eigeel van het derde ei. Bak je zelfgemaakte galette des rois gedurende 25 minuten af. Voilà ! 💁🏼♀️
Wist je dat: in Frankrijk de galette des rois een dusdanig ding is dat er fabophiles bestaan; mensen die fèves verzamelen. Fabophilie is een serieus iets waar clubs en winkels voor bestaan!
Voilà, une galette des rois !
Zoals je ziet is het een Franse patisserie die kinderlijk eenvoudig is om te maken, maar het resultaat mag er zijn. Zijn je (overwegend zoet-detecterende) smaakpapillen geprikkeld geraakt en heb je dit recept geprobeerd? Ik ben benieuwd naar het resultaat. Zit je op Instagram, voeg dan @directionsud toe aan je post. Als je toch daar bent, klik dan gelijk op volgen. Zo blijf je op de hoogte van ons leven hier in de Isère, Frankrijk. 🤗
Bisous, Ilse.
Een heerlijk recept gecombineerd met een interessant verhaal.