In Nederland staat het koelschap in de gemiddelde supermarkt vol met tig soorten eiersalade; vrije-uitloop, scharrelei bieslook, Surinaamse eiersalade, eisalade zonder -er, eitje preitje.. je kunt het zo gek niet bedenken. Hier in Frankrijk: niks, nakkes, nada. Geen eiersalade te krijgen (ook geen huzarensalade, krabsalade, oudekaas-pesto- of Twentse kip – al kan ik van die laatste wel bedenken waarom 😏). Dat soort broodbeleg kennen ze hier gewoon niet. Wellicht maakt de Fransman/-vrouw het allemaal zelf, maar ik ben het hier in ieder geval nog nooit tegen gekomen op de brunchtafel.
Op zondag – en zeker nu in het voorjaar, zo richting Pasen – hoort voor mij een broodje eiersalade er gewoon bij. En dus ben ik sinds we in 2013 in Frankrijk zijn gaan wonen al snel aan de slag gegaan met mijn eigen eiersalade. De zelfgemaakte variant heeft voor mij drie pluspunten: 1. Vers is toch het lekkerst. 2. Je bepaalt zelf de verhouding ei/mayonaise – die vind ik bij de gekochte eiersalade vaak niet in balans = de eieren zwemmen in de mayo. En 3. Je weet wat je eet. En het kost me nog geen vijf minuten (minus de kooktijd van de eieren).
Voilà mijn recept zodat jij ook makkelijk zelf eiersalade kunt maken.
Saillant detail: kippeneieren zijn wit of bruin. Zelf dacht ik vroeger als klein meisje dat witte eieren van witte kippen komen en bruine eieren van.. bruine. Maar hoe zit dat dan met zwarte kippen? 🤔 Het zit zo: de kleur van het ei is rasafhankelijk en is af te leiden aan de kleur oorlel van de kip; kippen met rode oorlellen leggen bruine eitjes en die van kippen met een witte oorlel komen wit ter wereld.
Recept eigengemaakte eiersalade
Voor +/- 4 personen:
- 4 à 5 eieren (medium formaat)
- Grote klodder (Zaanse) mayonaise, afhankelijk van hoe smeuïg je de eiersalade wilt hebben
- Theelepel Dijon mosterd
- Een goede handvol bieslook (vers of gedroogd – Dit recept is met gedroogde bieslook gemaakt want vers had ik niet in huis)
- Theelepel kerriepoeder
- Theelepel (milde) paprikapoeder
- Snufje nootmuskaat
- Een goede draai peper en een tikkeltje zout
Bereidingswijze
Tja, nu komt het ‘lastige’ deel. Zo lastig dat ik er wel zeven zinnen voor nodig heb…
- Kook de eieren hard in voorgekookt water (9 minuten voor medium eieren).
- Laat ze schrikken onder koud water.
- Pel en prak ze.
- Voeg de mayo, mosterd en de kruiden toe.
- Roer om.
- Smeer op brood.
- Eet en geniet.
Zelf vind ik het lekker om de eiersalade lauwwarm te eten op donkerbruin brood.
Wist je dat: je makkelijk kunt testen of een ei nog vers is? Vul een glas voor driekwart met water. Laat het ei er voorzichtig in zakken. Een vers ei zal naar de bodem zakken. Een bedorven ei gaat drijven.
Variatietip: voeg dun gesneden reepjes gerookte zalm toe voor een extra feestelijk effect van dit heerlijke smeersel op de brunchtafel.
Zo kun je simpel zelf super lekkere eiersalade maken. Bijvoorbeeld zometeen met de Paasdagen. Heb je het al eens zelfgemaakt? Gebruik je andere toevoegingen? Dit recept geprobeerd en wil je nooit meer anders? Laat het me weten in de reacties 🙌🏼.
Bisous, Ilse.
Dit recept ga ik zeker proberen.