Tip: rouwvarenmug bestrijden zonder aaltjes

Zit je net als ik in de overgangsfase van een ’trotse’ bezitter van 2 à 3 vetplantjes naar een urban jungle wannabe met of zonder groene vingers? Wellicht heb je dan al kennis gemaakt met een gezinsuitbreiding van pakweg 9.999 leden erbij; hallo rouwvarenmug (of varenrouwmug, rouwvliegjes, sciara analis, of hoe die ellendige kleine zwarte neef van de fruitvlieg dan ook wordt genoemd). Bestrijd je dit kleine vliegje (mugje) niet rapide, dan zit je snel met een ware plaag die zich niet alleen tot je kamerplanten beperkt. Ik deel je mijn verhaal en nog veel belangrijker: de tips over hoe je zo snel mogelijk – voor maar 1 of 2 euro – de rouwvarenmug kunt bestrijden en voorkomt dat dit irritante insect een ware plaag wordt. Terwijl ik dit schrijf is het weken geleden dat ik het laatste rouwvliegje heb gezien.

Onze Ficus Elastica (rubberboom), waar de rouwvliegjes zich heerlijk hadden (met de nadruk op hadden!) genesteld. Photo credits: Direction Sud.

Mijn eigen rouwvarenmug-plaag

Hij oogt minuscuul, dit kleine mugje van nog geen 3 millimeter. In den beginne zie je ze alleen in kleine aantallen rond je kamerplanten – kruipend op de pot of net boven de potgrond zwermend. Voor je het weet heb je echter de elfde bijbelse plaag te pakken, zoals dat bij ons hier in Frankrijk het geval was. In een aantal weken tijd zijn we van een paar kleine irritante vliegjes (ach, ze zitten toch alleen bij de Monstera, en ik had al via Google begrepen dat ze niet heel schadelijk zijn…) naar duizenden van die beesten (per dag!) in heel ons huis.

Rouwvliegjes komen op licht af en ze krioelden dan ook op en voor de ramen. 7-8 keer per dag stofzuigen was gedurende meerdere weken vrij normaal… ’s Ochtends bij het maken van het ontbijt (met lampen aan, want: winter en nog donker buiten) vlogen ze al om ons heen. Al dan niet snoekduikend in de schaaltjes yoghurt met fruit.. en ook de rest van de dag lieten ze ons niet met rust. Niet alleen de Monstera leek geïnfecteerd, ook de rubberboom en nog een paar kleine kamerplanten. Anyway, you get the picture!

Manlief Erik had al meerdere keren tijdens de wekenlange rouwvlieg-plaag gedreigd met het verwijderen van de Monstera Deliciosa waar de mugjes initieel vandaan leken te komen. Ik hield echter voet bij stuk dat ik meerdere tips had verzameld om deze mega snel voortplantende mug te bestrijden. Desondanks had tot nu toe nog niets geholpen en de kleine vliegjes zaten echt overal in huis. Overal! Tijd voor een effectief strijdplan.

Wat niet heeft geholpen de rouwvarenmug te bestrijden

Rouwvliegjes bestrijden met zand

Verreweg de meeste tips die ik online tegen kwam gingen over het creëren van een laag (speel)zand over de potgrond heen. Het idee is dat de rouwvliegjes dan niet door het zand heen konden komen om in de potgrond eitjes te leggen en zich voort te kunnen planten. Volwassen rouwvarenmuggen leven maar een dag of 2, dus in theorie is het probleem dan snel opgelost. Zelfs na het zand goed te hebben aangedrukt en elke dag te controleren bleef de plaag rondom die specifieke kamerplant bestaan.

Onze woonkamer in Zuid-Frankrijk. Photo credits: Direction Sud.

Rouwvliegjes bestrijden met kaneel

Dat heb ik op meerdere blogs gelezen maar deze methode lijkt voor mijn planten niet te werken. De rouwvliegjes leken hier in ieder geval niet van onder de indruk. Ik heb gedurende twee weken zowel een extract van kaneel uit kokend water geprobeerd als los kaneel poeder.

Rouwvliegjes bestrijden door de potgrond te vervangen/te laten uitdrogen

De aarde voldoende laten uitdrogen tussen de water beurten in hielp niet bij ons. Dit heb ik meerdere keren geprobeerd en het deed mijn planten geen goed.

Bij de Monstera hebben we de potgrond compleet vervangen. De wortels helemaal ondergedompeld en een badje gegeven in de kruiwagen (een verhoogd babybadje werkt ook fantastisch!) zodat de plant zo goed als zeker vrij was van muggen/eitjes/larven. Daarna hebben we de plant geïsoleerd van de planten in de woonkamer maar omdat de rouwvliegjes in elke ruimte in het huis zaten werkte dit ook niet.

Rouwvliegjes bestrijden met aaltjes

Wat betreft het kopen van aaltjes als bestrijdingsmethode, daar kan ik je geen ervaring over geven. We hebben bij meerdere tuincentra geïnformeerd zonder succes en ook online konden we ze niet vinden hier in Frankrijk. Daarnaast vonden we het niet waard om pak en beet dezelfde prijs voor aaltjes te betalen als dat de plant heeft gekost. Ik deel je liever de methode die voor ons heel goed heeft gewerkt. En dat zonder de plant om te laten komen van de dorst.

Wat wel heeft geholpen de rouwvarenmug te bestrijden

Simpelweg de volgende dingen – naast 5 minuten van je tijd – heb je nodig om je planten te redden van een rouwvliegjes-invasie:

  • een rol huishoudfolie (gewoon de huis-tuin-en-keuken-variant)
  • een leeg plastic flesje van 0,5 L.
  • een schaar
  • plakband

Knip het lege flesje halverwege doormidden. Plaats de bovenste helft inclusief dop in de aarde van de plant die geïnfecteerd is door de rouwvarenmug. Breng nu een aantal banen van vershoudfolie aan (de dop moet vrij blijven) rondom de stam/stengels totdat de hele plant is ingepakt. De zijkanten van de pot mogen goed strak worden omwikkeld zodat er geen vliegje meer in of uit kan. Tape met plakband rondom het flesje en check de naden van de lagen folie en tape ze indien nodig dicht. Plaats ook een klein stukje plakband rondom de stam van je kamerplant. Op deze manier zorg je ervoor dat er geen nieuwe eitjes meer gelegd kunnen worden in de potgrond. De volwassen rouwvarenmuggen die nog in de plant zitten, evenals de eitjes/larven zullen een alles behalve eenzame dood sterven.

Je plant kun je via de dop gewoon water blijven geven. Zo kun je eenvoudig met huishoudfolie je rouwvliegjes bestrijden zonder steeds nieuw folie te moeten gebruiken. Toegegeven: esthetisch is het een ander verhaal. Als je net als ik echter niet meer weet wat je moet doen om van die ellendige vliegjes in je huis af te komen dan neem je gok ik voor lief dat je plantenpot een poosje gemummificeerd wordt tot deze indringers zijn verdwenen!

Kamerplant Ficus Elastica (Rubberboom) met huishoudfolie ingepakt ter bestrijding van de rouwvarenmug.
Photocredits: Direction Sud.
Kamerplant Ficus Elastica (Rubberboom) met huishoudfolie ingepakt ter bestrijding van de rouwvlieg.
Photo credits: Direction Sud.

Wat vond je van deze lifehack? Ik hoor graag of mijn blog heeft geholpen om de rouwvarenmug te bestrijden. Laat het weten in de comments of stuur me een berichtje via Instagram. Succes ermee!

Print Friendly, PDF & Email

3 antwoorden op “Tip: rouwvarenmug bestrijden zonder aaltjes”

  1. Ik heb mijn planten ook gemummificeerd. Ik heb enkel de binnenpot gedaan omdat ik schrik heb dat ik de wortels ga verstikken. Maar ik vermoed dat dit geen probleem vormt omdat de bladeren vrij zijn?

    1. Ik heb zelf mijn rubberboom een dikke 2 maanden gemummificeerd gehad en dit heeft geen zichtbaar effect gehad op mijn plant, behalve dat ik van de mugjes af ben 🙂

  2. Okee zeker de moeite waard om het te proberen.
    Wil er nu eindelijk wel eens vanaf duurt al zo lang.
    Int begin wast vreselijk toen leek het na hoop geprobeerd te hebben met plakstrips en aaltjes en kaneel water .
    Maar toch na een poosje zaten ze er weer .
    Dus nu hopen dat deze aktie meer succes heeft ent weg blijft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *