Sinds 2013 wonen we in Zuid-Frankrijk. De eerste 3-4 jaar namen we nog trouw na elk bezoek met de auto aan Nederland een ongezonde lading Calvé pindakaas mee. Tot we bij Nederlandse vrienden de 100% versie proefden (die bestond nog niet toen we emigreerden). Terug in Frankrijk heb ik mijn Magimix aan het werk gezet en deze ultra-eenvoudige én gezonde variant voor het eerst zelf gemaakt. Ik dacht vroeger altijd dat Calvé het summum was op pindakaas-gebied, maar oh mon dieu wat heb ik me vergist. Pindakaas is in een handomdraai gemaakt met een keukenmachine en ik doe sindsdien niet anders. Ik gebruik de Magimix Patissier met de kleinste plastic kom en het hakmes. Qua ingrediënten – of zeg maar ingrediënt – heb je alleen pinda’s nodig zonder toegevoegd zout. Ik gebruik die van de Lidl of Action. Jaja, die hebben we ook hier in Frankrijk!
Saillant detail: Calvé klinkt niet alleen Frans, het is het ook! Eind negentiende eeuw namen de Franse broers Emmanuel en George het van oorsprong Amerikaanse recept mee naar Delft. Hier fuseerde hun fabriek met de Nederlandsche Oliefabriek.
Alors, on y va: zelf pindakaas maken!
Benodigdheden voor je eigen potje 100% pindakaas:
- ongezouten pinda’s
- keukenmachine
- lege pot
- spatel of flessenlikker
Zelfgemaakte pindakaas, how to:
Giet de pinda’s in de keukenmachine en slinger hem aan. Je hoeft geen olie toe te voegen. De pindakaas wordt namelijk al lekker smeuïg van zichzelf zodra de gezonde vetten uit de pinda’s worden vrijgelaten door het mixen.
Redelijk snel na het starten van je apparaat zullen de vermalen pinda’s een bal vormen. Het enige dat je hoeft te doen is een paar minuten te wachten. Dit is afhankelijk van de kracht van je keukenmachine en de hoeveelheid pinda’s die je keukenmachine in één keer kan verwerken. Na 4-5 minuten zie je de pindapasta veranderen is een vloeibare massa. Houd je van een stevige consistentie? Stop dan nu je apparaat. Wil je hem iets vloeibaarder? Laat je machine dan nog even een minuutje lopen. Trakteer jezelf direct op een lekker broodje met nog lauwwarme pindakaas! Bonne dégustation !
Giet het met behulp van een spatel of flessenlikker in een lege pot (de állerlaatste Calvé pindakaas die zult kopen!) en klaar is kees! Ik gebruik zelf een weck-pot (zonder te wecken), omdat ik dit er leuk uit vind zien op tafel. Voor een extra fait maison-touch. Mijn zelfgemaakte pindakaas is een grote hit onder de Fransen die bij ons komen brunchen.
Wist je dat: Nederland het enige land is waar we deze smeuïge pasta ‘kaas’ noemen? Andere talen gebruiken de benaming ‘boter’ in hun naam voor pindakaas (peanut butter, beurre de cacahuètes). De Nederlandse Boterwet uit 1889 beschermt zuivelproducten waardoor producten die geen zuivel bevatten ook geen boter mogen heten.
Eigen gemaakte pindakaas met een twist
Zin in meer variatie? Voeg dan dit eens toe aan je 100% beure de cacahuètes:
- grof gehakte pinda’s voor een crunchy effect
- sambal (afhankelijk van je smaakpapillen 🌶)
- grof gehakte chocolade
Zelf gebruik ik meestal 2 zakjes van 200 gram voor een potje pindakaas zoals op bovenstaande foto.
Zoals je ziet (leest): het is super easy om beurre de cacahuètes zelf te maken met een keukenmachine. Je pindakaas is met gemak weken houdbaar, maar dat haalt de pot nooit bij ons. Pas op: dit product kan sporen van pinda’s bevatten 😏 Bon appétit !
Bisous, Ilse.
Klinkt erg smakelijk. Ga binnenkort ook maar eens proberen mijn eigen pindakaas te maken…
Merci Lisa. Leuk dat je mijn eerste blog hebt gelezen. Stay tuned 😉
Leuk geschreven en lekker recept, die ga ik snel uitproberen.
Wat een leuk compliment, merci Naomi 🙏🏻